Misi Kemanusiaan Syria Care 5.0 : Ziarah Mufti Kilis,Turki

✔ Misi Kemanusiaan Syria Care 5.0

 ✔ Ziarah Mufti Kilis – Mahmut Karatepe

 ✔ Hari Pertama

 ✔ 24 Oktober 2017 Pada hari pertama di sempadan Syria Malaysia, team Syria Care telah mengadakan kunjungan hormat ke pejabat Mufti Kilis, Mahmut Karatepe.

Rombongan juga disertai oleh Sheikh Abdullah Rahhal dan anak saudaranya Hassan Rahhal dari NGO Muassasah Al-Ahbab, rakan kerjasama Syria Care di Idlib, Syria. Rombongan telah disambut baik oleh Mufti Kilis dan pegawai-pegawainya.

Perbincangan berkisar tentang peranan yang dimainkan kedua-dua pihak dalam menyantuni pelarian Syria malahan kedua-dua pihak bersetuju terhadap kepentingan proses pembangunan modal insan dengan menyediakan pendidikan yang sewajarnya buat anak-anak pelarian Syria.

Selepas kunjungan di pejabat, rombongan telah dibawa ke sebuah asrama yang menempatkan anak-anak Turki dan Syria.

Asrama ini menyediakan makan minum serta tempat tinggal yang selesa buat mereka yang berumur di antara usia 10-16 tahun secara percuma.

Asrama tersebut adalah salah satu daripada 46 asrama di bawah seliaan pejabat Mufti di Kilis.

Setiap hari mereka pergi ke sekolah berdekatan yang mana diantara mata pelajaran yang diajarkan adalah seperti pendidikan agama serta kelas hafazan Al-Quran dengan selian guru-guru yang berpengalaman.

Rombongan juga dibawa melawat dapur yang menyediakan makanan untuk lebih daripada 15,000 pelarian Syria setiap hari.

Dapur ini dikendalikan sepenuhnya oleh pejabat Mufti hasil sumbangan rakyat Turki yang prihatin terhadap nasib rakyat yang berjiran dengan mereka itu.

#SCNews

[huge_it_slider id=”63″]

 

 

 

Kongsi Artikel Ini