TENTERA RUSIA KELUAR DARI SYRIA

Kumpulan pertama tentera Rusia di Syria dilaporkan telah dibawa keluar dari negara itu dan selamat sampai ke pengkalan tentera Makhachkala.
 
Ia dibuat dalam tempoh 48 jam selepas arahannya dibuat Presiden Vladimir Putin.
 
“Pasukan batalion tentera polis dari bahagian selatan Rusia yang ditugaskan di Republik Arab Syria telah diterbangkan dengan dua buah pesawat tentera ke lapangan terbang Makhachkala ( ibu negara Dagestan),” petik kenyataan rasmi yang dikeluarkan tentera Rusia.
 
Menurut kenyataan itu lagi kru pesawat pengebom Tu-22M3 juga diterbangkan balik ke pengkalan tetapnya yang terletak di bahagian tengah wilayah Kaluga.
 
Dalam lawatannya ke Syria pada Isnin, Putin telah mengarahkan pengunduran tenteranya dibuat secara berperingkat-peringkat dan ia dijangka akan mengambil masa berbulan.
 
Mengulas mengenainya, agensi berita RBK melaporkan, Moscow akan menarik keluar dua pertiga kontigennya termasuk anggota dan barang kelengkapan dari negara itu.
 
Jumlah sebenar askar Rusia yang ditempatkan di Syria tidak dapat dipastikan tetapi pakar tentera, Pavel Felgenhauer menganggarkan 10,000 askar and kontraktor swasta negara itu terbabit dengan konflik di negara itu.
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *