RUSIA PENIPU

Rusia telah memantapkan kedudukan pengkalan kekal tentera udara dan lautnya di Syria.
 
Menteri Pertahanan, Sergei Shoigu berkata, parlimen negaranya membuat persefahaman itu dengan Damsyik bagi mengukuhkan kehadirannya di rantau berkenaan.
 
Menurut perjanjian yang telah ditandatangani, pengkalan tentera laut Tartus, yang menjadi satu-satunya pengkalan Moscow di Laut Mediterranean telah diberi kebenaran untuk menggunakan perairan dan pelabuhan yang lain.
 
“Minggu lalu Ketua Panglima Tertinggi (Presiden Vladimir Putin) telah meluluskan struktur dan pengkalan di Tartus dan Khmeimim (pengkalan udara). Kita telah memulakan kewujudan kekal di sana,” kata Shoigu.
 
Dalam beritanya, Reuters melaporkan kemudahan yang ada di Pengkalan Tentera Laut Tartus yang telah digunakan sejak era Soviet Union terlalu kecil untuk menempatkan kapal perang yang besar.
 
Di bawah perjanjian baharu yang akan berkuatkuasa selama 49 tahun, Rusia akan menempatkan 11 kapal perang termasuk yang berkuasa nuklear.
 
Pada masa sekarang, Rusia menggunakan Pengkalan Udara Khmeimim untuk melancarkan serangan udara berterusan ke atas rakyat Syria.
 
Kenyataan terbaru Kremlin berhubung kedudukan kepentingannya di Syria menimbulkan tanda tanya terhadap kenyataan Putin awal bulan ini yang kononnya telah mengarah menteri pertahanan beserta ketua panglima tentera untuk mengundur askar-askar Rusia dari Syria.
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *