130 SERANGAN SENJATA KIMIA SEJAK 2012

Rusia bertanggungjawab penuh terhadap serangan senjata kimia di Syria.
 
Dakwaan itu dibuat Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson, sehari selepas serangan gas klorin dilancarkan regim Bashar al Assad dan sekutunya ke atas Douma, di Timur Ghoutah.
 
“Tidak dapat disangkal bahawa Rusia melindungi sekutunya Syria, telah mencabuli komitmen jaminan rangka kerja Amerika Syarikat mengawasi kemusnahan simpanan senjata kimia Syria, sebagaimana dipersetujui pada 2013,” katanya di Paris, Perancis.
 
Kenyataan pedas itu dibuat selepas 24 negara meluluskan “Rakan kongsi Memerangi Kekebalan” bagi menentang penggunaan senjata berkenaan.
 
Menurut Tillerson lagi siapa sahaja yang mengendalikan serangan, Rusia bertanggungjawab kerana ia menjadi tidak terkira selepas negara itu terbabit sama memerangi kumpulan penentang sejak 2015.
 
Walaupun berikrar untuk memusnahkan senjata kimianya, Syria berungkali dituduh melakukan serangan kimia termasuk menggunakan gas sarin pada 4 Mac 2017 di Khan Sheikhoun yang membunuh lebih 80 nyawa.
 
Sejak 2012, regim Bashar dan sekutunya melancarkan tidak kurang 130 siri serangan senjata kimia ke atas rakyatnya sendiri dalam usaha menghapuskan penentangan anti kerajaan.
 
Razali Awang
Media Syria Care
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *