PBB GANTUNG BANTUAN KE TIMUR GHOUTAH

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terpaksa menggantung misi bantuan kemanusiaan ke Timur Ghoutah tidak sampai 12 jam memasuki kawasan berkenaan.

Keputusan itu dibuat ekoran ancaman serangan daripada tentera regim Bashar al Assad dan sekutunya, yang mempertingkatkan operasi udara dan darat dalam usaha untuk menawan lebih banyak kedudukan kumpulan penentang.

PBB melaporkan sekurang-kurangnya 68 terbunuh dalam serangan pada Isnin ketika berpuluh trak bantuan berjaya memasuki bandar Douma.

Menurut Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR), misi bantuan ke Douma dari Damsyik yang berjarak 19 kilometer mengambil masa hampir sembilan jam.

Jurucakap Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA), Linda Tom berkata, serangan turut dilancarkan ketika bantuan dipunggah.

Pengalaman sama turut dikongsi pegawai UNHCR.

“Kami mengagihkan bantuan setakat kami mampu ketika serangan,” kata pegawainya, Sajjad Malik di laman Twitter.

Tambahnya lagi serangan bertubi-tubi menyebabkan orang awam terperangkap dalam situasi yang teruk.

Misi penghantaran bantuan perubatan dan kemanusiaan kali ini juga dikritik hebat agensi PBB kerana perbuatan tentera regim yang bertindak merampas bekalan dan peralatan ubat-ubatan termasuk peralatan bedah dan insulin.

Razali Awang
Media Syria Care

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *