PERANCIS PERTAHAN TINDAKAN RAKYAT PALESTIN

Penduduk Palestin mempunyai hak untuk mengadakan tunjuk perasaan secara aman bagi membantah pencerobohan Israel.

Kementerian Luar Perancis dalam kenyataan yang dimuatnaik di laman Twitter mengingatkan pihak berkuasa Yahudi bahawa tugas mereka adalah melindungi orang awam.

Kenyataan itu menyusul selepas Tel Aviv menolak siasatan bebas berhubung tindakan tenteranya melepaskan tembakan peluru hidup ke arah penunjuk perasaan di sempadan Gaza-Israel, Jumaat lalu.

Terdahulu, Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres dan Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah (EU), Federica Mogherini meminta siasatan dibuat selepas insiden yang meragut nyawa 17 penduduk Palestin.

Usaha Kuwait untuk mengemukakan deraf yang mendesak sebuah badan siasatan bebas dan telus sebagaimana diperuntukan di bawah undang-undang antarabangsa kepada Majlis Keselamatan telah dihalang Amerika Syarikat, sekutu kuat Israel.

Wakilnya ke PBB, Walter Miller menuduh penunjuk perasaan telah bertindak jahat yang berselindung di sebalik tunjuk perasaan dengan niat ingin mencetuskan keganasan. Tindakan itu juga katanya bagi melindungi mereka yang tidak bersalah.

Jumaat lalu, lebih 30,000 penduduk Palestin menyertai ” The Great March of Return” perarakan simbolik untuk pulang ke tanah air yang dirampas Zionis, 70 tahun lalu.

Bagaimanapun ia berakhir dengan tragedi apabila tentera Yahudi melepaskan tembakan yang meragut 17 nyawa dan mencedera lebih 1,500 yang lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *