BRITAIN TAMBAH DANA

Britain meningkatkan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Syria sama ada yang berada dalam negara itu atau di negara jiran.

Setiausaha Pembangunan Antarabangsa, Penny Mordaunt berkata, pendekatan juga sedang dilakukan bagi membolehkan ia dilakukan di kawasan yang dikepung tentera kerajaan.

Jelasnya sebelum ini, pegawai agensi kemanusiaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkali-kali mencuba memasuki kawasan kumpulan penentang yang dikepung tentera regim Bashar al Assad dan sekutunya.

Bagaimanapun ia tidak membuahkan sebarang hasil.

‘”Peranan saya adalah untuk meminta dihentikan kepungan dan keperluan kami, misi kemanusiaan mendapat kebenaran,” katanya kepada Reuters.

Menurut Mordount lagi, satu mesyuarat antarabangsa akan diadakan di Brussel pada bulan ini dalam usaha mencari sumbangan bagi menampung kekurangan dana beratus juta dolar.

Ia diperlukan untuk membantu negara jiran Syria yang terbeban dengan masalah pelarian.

“Kami sememangnya memerlukan komitmen tinggi…kami berada di sini untuk jangka masa yang lama dan kami membantu Jordan serta negara lain yang menanggung beban besar,” jelasnya.

Melalui dana yang diperuntukkan sebelum ini, Britain telah membantu membaik pulih sekolah dan pusat pemilihan di mana manfaatnya dikongsi bersama antara pelarian dan penduduk tempatan.

Britain menjadi negara Barat yang paling tinggi menyumbang kepada pelarian Syria dengan jumlah £2.4 bilion atau RM13.6 bilion sebagai komitmen bagi kerja-kerja kemanusiaan di rantau itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *