Tentang Kami

“Syria Care” adalah sebuah NGO usaha sama Syria dan Malaysia sepenuhnya yang berdaftar di di Kuala Lumpur, dengan no. Pendaftaran PPM-035-10-11022014 bagi membantu memenuhi keperluan pelarian Syria yang semakin meningkat.

Ianya bermula pada 6 Mei 2011 yang mana pada asalnya hanya sebuah gerakan bantuan kemanusiaan yang ditubuhkan di atas arahan Sheikh Muhammad Ali As-Soubuni secara peribadi. Gerakan ini berkembang dengan lebih besar dengan hanya menggunakan Facebook sebagai platform. Pada Februari, 2014 Syria Care dengan rasminya berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia sebagai sebuah NGO yang sah.

Syria Care menetapkan dasar untuk tidak campur tangan dalam sebarang konflik politik, sama ada di dalam negara atau di peringkat antarabangsa.

Syria Care diwujudkan dengan tujuan untuk membantu rakyat Syria yang tidak bernasib baik dan menderita dengan cuba meringankan bebanan dan penderitaan mereka menerusi aktiviti amal yang positif dan pelbagai kempen bantuan kemanusiaan di mana mereka menjadi mangsa peperangan dan keganasan di Syria. Visi Untuk menjadi sebuah organisasi bantuan bencana kemanusiaan utama di Malaysia yang efektif dan dipercayai bagi membantu mangsa konflik Syria.

Misi

1. Memberi kesedaran dan pendedahan secara menyeluruh kepada rakyat Malaysia tentang bencana kemanusiaan yang sedang berlaku di Syria begitu juga kesengsaraan dan kesusahan yang dihadapi oleh mereka yang menjadi pelarian di dalam dan di luar Syria.

2. Mewujudkan saluran yang sah untuk menyalurkan bantuan bagi warga Malaysia yang berhasrat untuk memberi bantuan yang diperlukan.

3. Membuka peluang dan menggalakkan semua rakyat Malaysia untuk mengambil bahagian di dalam apa sahaja aktiviti dan kempen yang dilancarkan bagi membantu dan menyokong visi Syria Care.

Objektif

1. Menghulurkan bantuan kepada mangsa peperangan dan pelarian di dalam atau di luar Syria.

2. Menghulurkan bantuan untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik di seluruh dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *