PENGENALAN

Syria Care pada asalnya ditubuhkan sebagai sebuah badan naungan kepada Suruhanjaya Tinggi Syria Relief (HCSR) yang telah diarahkan penubuhannya oleh seorang ulama Islam yang masyhur, Sheikh Muhammad Ali As Soubuni secara peribadi kepada Sheikh Samir Sakka, salah seorang pengasas Syria Care.

Menyedari bahawa bilangan rakyat Syria yang telah menjadi mangsa penganiayaan yang berlaku di Syria semakin meningkat, Syria Care telah tampil ke hadapan untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik di sana.

Syria Care adalah NGO pertama yang menggabungkan rakyat Syria dan Malaysia di dalam sebuah organisasi untuk memenuhi keperluan semasa rakyat Syria, terutamanya mereka yang berada di dalam negara itu. Syria Care juga tidak lupa untuk membantu meringankan beban rakyat Syria yang berlindung di negara jiran yang lain.

Misi-misi bantuan kepada golongan yang memerlukan telah dilaksanakan sejak Februari 2012 lagi. Dan sejak itu, Syria Care masih terus bergerak ke hadapan sehingga berjaya didaftarkan di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia pada 11 Februari 2015, dengan nombor pendaftaran PPM-035 -10-11022014.

VISI

Untuk mewujudkan kesedaran di seluruh dunia dan terutamanya kepada warga Malaysia atas tanggungjawab kemanusiaan terhadap mereka di Syria dan bagaimana mereka boleh membantu melalui Badan Bukan Kerajaan seperti Syria Care.

MISI

  1. Untuk memberikan perspektif yang lebih luas kepada rakyat Malaysia berkaitan berita sebenar yang sedang berlaku di Syria.
  2. Untuk mewujudkan saluran kepada rakyat Malaysia bagi membantu Syria melalui projek-projek yang dilaksanakan oleh Syria Care berdasarkan keperluan semasa mereka.

 

Bank Akaun Syria Care:
AKAUN CIMB BANK ( Syria Care)
No. Akaun : 8601 89 4560
Swift Code : CIBBMYKL

AKAUN MAYBANK (Syria Care) :
No. Akaun : 5621 0665 3575

AKAUN RHB (Syria Care):
No. Akaun : 2622 5000 0217 75

 

find_us_on_facebook_logo_01