indian porn max aloha tube 8 family porn best malay porn hub エロ動画 วิดีโอเอ็กซ์ أنبوب الجنس العربي

Travelog Misi 11.0

Hari kedua terakhir di Syria

Hari kedua terakhir di Syria antara yang paling sibuk. Memandangkan banyak tempat yang perlu dilawati, kami tidak mempunyai masa untuk makan. Hanya bawa bekalan untuk dimakan dalam van. Itupun saya tak sempat habiskan. Destinasi terakhir kami adalah sebuah kem di Awal Qah, Kafr Lusin. Di situ kami akan mengagihkan khemah baharu kepada pelarian – pelarian …

Hari kedua terakhir di Syria Read More »

Terpaksa minta makanan akibat kelaparan

“Maaf ukhti, boleh saya dapat bungkusan makanan itu? Saya dari kem sebelah “, kata kanak-kanak yang memperkenal dirinya sebagai Maria dengan perlahan. Sapaannya membuatkan aku terkejut. Aku renung wajahnya yang manis dan tetap manis meskipun terdapat luka di bibirnya. Tergambar Natasha yang aku tinggalkan di Malaysia. Ya, mereka hampir sebaya. Pertanyaannya benar-benar membuatkan diri terbang …

Terpaksa minta makanan akibat kelaparan Read More »

Peluang yang ada di Idlib cuba dimanfaat sebaik mungkin…

Peluang yang ada di Idlib cuba dimanfaat sebaik mungkin untuk menziarahi satu persatu projek yang disumbangkan rakyat Malaysia melalui Syria Care. Ia penting kepada kami untuk membuat penilaian dengan melihat sendiri lokasi, pengurusan dan paling mustahak mengenali para petugas tempatan. Dari Madrasah Abi Hanifah an Nu’man yang terletak di kawasan pergunungan, kami merentasi Khirbat al …

Peluang yang ada di Idlib cuba dimanfaat sebaik mungkin… Read More »

“Terkena pisau, bro.” Sembang Omar dalam loghat Syria.

Hari ke-7 selepas pulang dari #misi11 dan penangan ‘jet lag’ itu masih ada. Kesukaran untuk tidur malam ini membawa aku kembali mengenangkan seorang sahabat seperjuangan di Albab, Syria yang bernama Omar. Omar merupakan salah seorang petugas dari NGO Ulfah Human Relief (NGO tempatan Syria) yang membantu pergerakan kami ketika berada di Albab, Syria. Dalam puluhan petugas yang …

“Terkena pisau, bro.” Sembang Omar dalam loghat Syria. Read More »

TAK SEJUK KE?

TAK SEJUK KE? Eh, bukan aku sorang je yang perasan budak ni. Rakan petugas yang lain juga perasan. Kita bertanya sesama sendiri. Mungkin dengan baju sweater sahaja dah memadai baginya. Budak ni nampak aku sedang memandang ke arahnya dan dia sempat melemparkan senyuman yang manis sekali. Sweater, seluar pendek, tanpa kasut dan masih boleh senyum. …

TAK SEJUK KE? Read More »

“Mantap juga sekolah ni.”

Buat julung kalinya aku menjejakkan kaki ke Sekolah Ulfah, aku terkesima. Kelihatan dua buah bas terletak dihadapan pintu masuk sekolah. Bangunan yang bagus dan ada ‘court’ di luar perkarangan untuk pelajar beriadah. “Mantap juga sekolah ni.” Ia boleh dikatakan sekolah yang agak kondusif bagi menimba ilmu untuk sebuah negara yang bergolak seperti Syria, jika dibandingkan …

“Mantap juga sekolah ni.” Read More »

Nasi lemak di Syria

Sulit untuk aku fikirkan falsafah pemikiran jenis apa yang telah mereka dalami, dan pengalaman yang bagaimana telah mereka lalui dalam tempoh kelana selama 6 tahun itu. Aku fikir bukan calang – calang jiwa seperti Kak Ameenah yang begitu muktamad untuk membawa keluarganya untuk terus tinggal di sebuah negara bergolak seperti Syria. Pada hemat Kak Ameenah, …

Nasi lemak di Syria Read More »

Sahabat Omma sampai senget-senget nak ambilkan gambar ni

Sahabat Omma sampai senget-senget nak ambilkan gambar ni. Tapi bukan tu yang harus diberi tumpuan. Bangunan di belakang tu yang patut jadi perhatian. Bangunan Sekolah Ulfah adalah sekolah kita semua buat anak-anak yatim Syria di kawasan Atma. Bangunannya antara yang terbaik di kawasan itu. Sekarang ada lebih kurang 180 orang pelajar lelaki yang mendapat pendidikan …

Sahabat Omma sampai senget-senget nak ambilkan gambar ni Read More »